SURIANU

Cugir – Barajul Canciu – Poarta Raiului – Surianu

Drumul de vreo 40 de km, din Cugir pana la lacul Surianu, este unul accesibil oricarui tip de autoturism. Privelistea este inspaimantatoare, nu prin salbaticie, ci prin schimbarile provocate de civilizatie. Puteti vedea pe film si in poze cum se taie coame intregi de dealuri.

Traseul se poate parcurge in aproximativ 45 de minute in cazul in care rulati constant cu peste 50km/h. Asta cu o masina de teren, nu SUV, echipata corespunzator. Aveti o cabana la 1725 de metri, la SURIANU, acolo unde puteti admira si iezerul.

Calitatea imaginilor filmate de mine lasa mult de dorit, pt ca sunt executate cu o chestie din metal care are in ea un aparat foto de cacao. Va prezint insa drumul si cam ce este p’acolo pt cei care doresc sa participe in sezoanele grele la expeditii.

Pentru cei care doresc, cu adevarat, sa guste noroi si sa aiba parte de experiente off-road le aduc la cunostinta ca exista 5 CINCI drumuri “tough” (adica drumuri in care ai “murit” in primii 20 de metri daca nu ai cabestan) si alte cateva drumuri forestiere pe care se poate merge destul de bine pana la un punct si numai daca nu ploua.

In sezoanele “grele”, drumul nu poate fi parcurs fara ca masina, inaltata, sa fie echipata cu cabetan, cauciucuri profi pt off-road, cric havy-duty si combusibil de rezerva.

TRUST ME ON THAT!

In cazuri de urgenta, exista doua case la 6km de Poarta Raiului de unde puteti primi ajutoare pt urmatoarele situatii:

  • incalzire centrala (vinars – se pronunta hinars);
  • scoatere din noroi atunci cand acesta incepe sa patunda prin geamurile laterale iar troliile, amicii sau restul masinilor din grup sunt inutile;)
  • reparatii usoare, adapost in cazuri extreme si comunicatii.


De la lacul Surianu – pe care il puteti vedea in poze si film, aveti mai sus, pe varful lui Patru, un al lac – jumatate cat Surianu – dar mult mai retras. Numai cu masina bine echipata puteti atinge acel punct. Sau pe jos!

Eu am parcurs acest traseu cu o viteza medie de 55 km/h.

Share